Interview: Ralph E. Johnson, FAIA and New Topography

by Thomas Fisher | Mar 10, 2016
It’s been fascinating for me seeing how your work has changed over the years. It strikes me that these three projects [shown on the following pages] are much more landscape-driven than your earlier work. What is the evolution in thinking that has led you in this direction?

Ralph Johnson, FAIA: When I remember back to my work in the ’80s, I think of Midwestern-oriented work. And since then Perkins+Will has grown tremendously. We have 25 offices now, and I’m working around the world and in different contexts. All of these buildings are contextual somehow, but it’s an evolving view and I’m open to other interpretations of context than simply the literal ones. With the Coast Guard project, it was about making the building and the land into one—melting the structure into the hillside like a hill town. In the case of the Shanghai Natural History Museum, it was about scaling a very large, almost half-million-square-foot building to an existing sculpture park. And at Case Western, the building stretches out horizontally to grab three axes connecting back to different areas of campus. It was the opposite of the Shanghai project—more about increasing the scale and impact of the building.

Read full article here.
Mr. Johnson has been a member of SAH since 1997.

Driehaus_SH_Horizontal_RGB_275_100
SAH thanks The Richard H. Driehaus Foundation Fund at The Chicago Community Foundation for its operating support.
Society of Architectural Historians
1365 N. Astor Street
Chicago, Illinois 60610
312.573.1365
Copyright - (c) 2012